Catechese voor jong en oud(-er)

Je kan er altijd mee beginnen, je bent altijd welkom.

Een schooljaar begint in september en eindigt in juni, maar … wat doen we met de ‘catechese’?   Eigenlijk ‘begint’ er voor ons geen nieuw jaar.
Catechese loopt door, een leven lang.
Er is geen aparte voorbereiding voor de eerste communie en het vormsel, maar we nodigen jou en je gezin uit om de zondagse eucharistie in Dilbeek of St.- Gertrudis-Pede te komen    meevieren.

 

We hopen dat je na de vieringen thuis met elkaar bespreekt wat je hoorde in de Bijbelverhalen, wat je geraakt heeft en wat dit voor jou betekent.

 

We vragen aan kinderen en jongeren een ‘plaats’ te maken voor stilte en gebed….. helemaal voor hen en van hen. Zoek thuis een plaatsje waar je het kruisje kan zetten én zien dat je kreeg bij je doopsel, eerste communie of vormsel, waar je (kinder-)bijbel ligt, of een prachtige natuurfoto waarin je God ervaart. Het kan een grote schoendoos zijn, een klein kastje, of een deel van een rek dat je daarvoor voorbehoudt. Maak het ‘klaar’, kleef een mooi papier in de doos of leg een mooi doek in je rek. Hoe je het vorm geeft, hangt van jou af als het maar uitnodigt tot even ‘rust’ nemen, stil worden en luisteren, bidden.

 

Vanaf september nodigen we je uit om de naam van de kandidaat-eerstecommunicant of vormeling op te geven tijdens een gesprek met een catechist. Dat kan, elke zondag, na een viering in de kerk. Je krijgt er alle informatie over de initiatiecatechese in onze pastorale zone.

 

Update Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen van de Federale  regering die ingaan vanaf maandag 2 november 2020 en dit voor anderhalve maand, tot en met zondag 13 december 2020, worden  erediensten verboden.

Onze geplande activiteiten zijn uitgesteld maar we houden u op de hoogte zodra we terug iets concreets kunnen ondernemen.

 

Speciaal voor de kandidaat eerstecommunicanten :

Catechesemoment buiten de viering:
– het Onze Vader: in de Sint-Ambrosiuskerk: zaterdagnamiddag nog te plannen
– Godly Play: Nieuwzaterdag 6 februari 2021 Het Scheppingsverhaal

Data eerste communie
Er wordt in 2021 geen Eerste Communie met de hele groep gepland.
Ouders mogen zelf een zondag uitkiezen waarop hun kind voor het eerst de Communie ontvangt. Het kan elke zondag om 11.00u in de Sint Ambrosiuskerk met uitzondering van Pasen (4 april) en zondag 25 april.
Er worden hoogstens 2 kandidaat communicantjes per viering toegelaten omwille van de coronamaatregelen in de kerk waardoor de plaatsen beperkt zijn.

 

Speciaal voor kandidaat vormelingen:  

Activiteiten van PLUS federatie Dilbeek:
22/01/21 – Popcorn in de Kerk
26/03/21 – Vastenvoettocht
22/05/21 – Nacht van het geloof

Data Vormsel 2021
Vormselmoment: zaterdag 24 april om 15 uur.
Zondag 25 april kunnen de gezinnen van de vormelingen naar de zoneviering komen.

klik hier voor filmpje adventskrans maken 

We tonen niet alleen hoe je die praktisch in elkaar zet maar ook waar het gebruik vandaan komt en waarom we ieder jaar een adventskrans maken. Een aanrader!
We hopen dat er bij jullie thuis ook een adventskrans gemaakt wordt. We zouden het erg fijn vinden als jullie daarvan een foto doorsturen. We willen die foto’s bij op de website zetten. Het mailadres is: catechesedilbeek@hotmail.com. We zijn alvast benieuwd! De krans van het filmpje kan inspiratie bieden, maar natuurlijk hoeft die niet hetzelfde te zijn. Elke groene krans met 4 kaarsen voldoet.

 

Ga naar catechesemomenten voor reeds enkele foto’s

 

Kijk ook regelmatig op deze pagina voor updates.

 

Wil je meer weten over eerdere catechesemomenten ? Klik hier