Catechese voor jong en oud(-er)

Catechese voor jong en oud(-er)

Je kan er altijd mee beginnen, je bent altijd welkom.

Op school begint in september een nieuw schooljaar dat eindigt in juni en op het werk loopt daarmee parallel een werkjaar, maar… voor de catechese ‘begint’ er geen nieuw jaar: catechese loopt ononderbroken een leven lang door. Zo is er geen aparte voorbereiding voor de eerste communie en het vormsel, maar we nodigen jou en je gezin wel elk weekend uit om de zondagse eucharistie in Dilbeek of Sint-Gertrudis-Pede bij te wonen. De coronacrisis heeft dat meer dan een jaar tegengewerkt, maar nu we kunnen we opnieuw samenkomen voor de eucharistieviering! Sinds 12/13 juni is er terug elke zondag om 9.30 u. eucharistieviering in de Sint-Gertrudiskerk aan de Isabellastraat te 1703 Sint-Gertrudis-Pede en om 11.00 u. eucharistieviering in de Sint-Ambrosiuskerk aan de Verheydenstraat te 1700 Dilbeek. Voorlopig mag het slechts met 100 mensen in het kerkgebouw, maar vanaf juli kan het met 200 mensen. We blijven wel een afstand respecteren van 1,5 m met de andere aanwezigen, die niet tot ons eigen gezin behoren of ons knuffelcontact zijn. Wie ouder is dan 12 jaar draagt een mondmasker en iedereen ontsmet de handen bij het binnenkomen van de kerk.

 

De eucharistieviering is en blijft immers het speerpunt, de pijler, het moment, de ontmoetingsplaats van en voor het parochiale leven: vieren doen we samen om elkaar te vinden in het geloof. Door af en toe deel te nemen aan de viering ontdekt ieder – jong en oud(-er) – wat dit kan betekenen. Ook kinderen, zeker als ze vergezeld zijn van hun ouders: ze pikken mee wat ze aan kunnen en ze krijgen de uitleg die ze verstaan. Daarom is het zo belangrijk dat ze mee kunnen vieren met de geloofsgemeenschap. De catechisten zijn trouwens in elke viering vertegenwoordigd: ze kunnen aangesproken worden na elke viering – zowel in de Sint-Gertrudiskerk als in de Sint-Ambrosiuskerk – om in te schrijven en alle mogelijke (en onmogelijke) vragen te beantwoorden.

 

Voor de kandidaatjes, die omwille van de coronacrisis hun eerste communie uitgesteld zagen, kan zo daar en dan een nieuwe datum vastgelegd worden. Elke zondag in het schooljaar 2021-2022 komt daarvoor in aanmerking. Van voorbereiding daartoe is bij ons niet veel sprake, wel van follow-up na het doopsel in de zeven jaren tussen het doopsel en die eerste communie.

In 2022 zal het vormsel doorgaan op zaterdag 7 mei .

 

  • Kom en Zie  In de kerk maken we een loofhut , kom kijken elke zondag van de advent( 28 november, 5, 12, 19 december) en maak ook thuis je eigen loofhut

 

Alle informatie en verdere updates vind u hier of mail naar catechesedilbeek@hotmail.com.

Komt u daar nog niet terecht, dan staan we zoals gezegd ter uwe beschikking in de Sint-Gertrudiskerk en de Sint-Ambrosiuskerk  na elke zondagsviering.

 

Wil je meer weten over eerdere catechesemomenten ? Klik hier