Zone Dilbeek

Sint-Gertrudis

Neogotische zaalkerk uit eind 19de, begin 20ste eeuw naar een ontwerp van A. Veraert. De plannen werden opgesteld vanaf 1898. De kerk werd ingewijd en geregistreerd op het kadaster in 1907 ter vervanging van een oudere kleinere kapel. In het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen zijn plannen bewaard van de hand van architect Veraert uit 1906. In oorsprong was er rondom de oude kapel een kerkhof; vandaag is het een grasveld ten zuiden en parkeerruimte ten noorden.  De eerste vermelding van een kapel, wellicht gebouwd in de 9de eeuw, te Pede dateert uit 1380. In 1456 werd er door de hulpbisschop van Kamerijk een nieuwe kapel met kerkhof gewijd. Deze zou in 1536 vergroot zijn door de adellijke families Pipenoy en Bossuyt. Op een afbeelding volgens J. De Deken uit 1707 is een kapel met kruisvorm en vieringtoren zichtbaar. Uit een decanaal verslag van 1782 kunnen we afleiden dat aan de oude kapel nog een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw gehecht was. Tijdens de Franse bezetting werd deze kapel in 1798 gesloopt.

Een heropbouw van de kapel kwam er begin 19de eeuw samen met de bouw van het woonhuis van de kapelaan. Op het einde van de 19de eeuw voldeed deze kapel niet meer, waarna de huidige kerk werd gebouwd. De 19de-eeuwse kapel met westertoren staat afgebeeld op een schilderij dat zich in de pastorie bevindt.  Tot 1860 bleef Sint-Martens-Lennik de moederkerk. Bij Koninklijk Besluit van 20 oktober 1863 werd het kerkje erkend als kapel, afhankelijk van de hulpkerk Schepdaal. Pas in 1890 werd de kapel een zelfstandige parochiekerk bij aartsbisschoppelijk decreet.

De patroonheilige is Gertrudis van Nijvel. Er staan nog beelden in deze kerk zoals Antonius van Padua, in de weekkapel vinden we het beeld van broeder Mutien en in de sacristie staat het klein beeld van Lucas, de evangelist

 

 

In Sint-Gertrudis-Pede staat er een Mariakapel, eigendom van kerkraad en verzorgd door een keur aan vrijwilligers. Elk jaar is er een gebedswake.

 

Voor misintenties en vragen zich wenden tot: De Backer Freddy 0468/113337 E-mail : freddy.de.backer 4@telenet.be