Zone Dilbeek

Sint-Anna & Sint-Pieter

De parochies van Itterbeek zijn ontstaan in de Middeleeuwen.
Ze behoorden tot Sint-Pieters-Leeuw waar zich de ‘moederkerk’ bevond.
In 1244 werd Itterbeek een zelfstandige parochie. Sint Anna was een ‘kapelanij’ die vanaf 1615 aan het pastoorschap van de Sint-Pieterskerk was verbonden.

 

De Parochiekerk Sint -Pieter

De kleine, maar sierlijke kerk is opgetrokken in zandsteen en bevindt zich op het dorpsplein, omgeven door het kerkhof. De vierkante toren, gebouwd in 1240, is het oudste deel. Hij werd in de 19de eeuw gerestaureerd en verhoogd met een hoge ingesnoerde naaldspits. Het schip dateert van het einde van de 13de eeuw.
Binnenin valt vooral het bakstenen kruisribgewelf op; er is een mooie ovale gewelfsluiter met gebeeldhouwde Sint Pieter, gedateerd in 1631.
De preekstoel, de biechtstoelen en de muurbeschotten zijn 17de-eeuws en werden gemaakt door L. Maes uit Ninove.
Er staat ook een mooi houten beeld van Sint Pieter met sleutel en haan voor het koor. In nissen achteraan de kerk vinden we Theresia van Lisieux en Antonius van Padua. In de vroegere weekkapel staat een Pieta en boven linker zijaltaar vinden we een schilderij van  Rochus met daarboven  een klein beeld. Bovenaan de beuk hangt de calvarie, zo hoog dat het moeilijk is om er een foto van te nemen maar kijk zeker eens naar boven als je naar het altaar kijkt

 

 

 

 

 

De parochiekerk  Sint-Anna

Het hoofdzakelijk in zandsteen opgetrokken gebouw is zeer schilderachtig gelegen midden in het vroegere kerkhof, omringd met een bomenkrans.
Het is het kerkje dat afgebeeld staat op ‘de parabel van de blinden’ van Pieter Breugel.
Het werd voor enkele jaren mooi gerestaureerd. De gotische westertoren werd gebouwd in de 16de eeuw. Het rechthoekig koor is het oudste gedeelte (13de,  begin 14de eeuw). Het is van buiten afgewerkt met een kroonlijst met gebeeldhouwde hoofdjes op de hoeken. Binnen staat een houten beeld van moeder Anna en Maria.

 

 

 

 

 

 

Itterbeek heeft kapelletjes ter ere van Maria maar ook voor de H. Anna. De kapelletjes worden onderhouden door mensen uit de buurt. Met volle overgave en overtuiging, ‘want iemand moet het doen’, of ook ‘om mijn hemel te verdienen’. De één voorziet het bouwsel wekelijks van verse snijbloemen. De ander houdt de voorraad kaarsen op peil. De processie passeert er, tot hun spijt, al jaren niet meer.

We vinden een kapel voor Maria, hulp der christenen en eentje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle maar ook kapellen toegewijd aan de Heilige Anna

 

 

 

Pastoor van de parochies van Itterbeek:

Jude Okengwo Smmm

email: augustinada@gmail.com

Parochiesecretariaat en Permanentie:

Kerkstraat, 60, 1701 Itterbeek 02 569 03 43  kerk-itterbeek@skynet.be

 

Permanentie : maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 u. tot 11.30 u.

U kan er terecht voor:

-misintenties

-alle informatie over:

  • huwelijk
  • doopsel
  • communie aan huis
  • sacrament van de zieken
  • uitvaarten
  • federatieblad
  • alle aspecten van het parochieleven
  • verhuur zalen

 

Eucharistievieringen

St.-Pieter:

Zaterdag 18.00 u.

 

 

 

 

 

Fotoshoot in St.Anna