Zone Dilbeek

Eerste communie

Door, sinds het doopsel, regelmatig naar de viering te komen, groeit in een kind stilaan het verlangen helemaal te mogen meedoen met de eucharistie. De eerste communie ontvangen kan voor kinderen vanaf het tweede leerjaar (7 jaar) maar het kan ook later. In de eucharistie treedt de Heer binnen in het leven van onze kinderen, een beleving die duiding nodig heeft. Die krijgen ze op zondag in de viering of in catechesemomenten voor kandidaat-eerstecommunicanten. Om de eerste communie van onze kinderen mogelijk te maken werken school, parochie en ouders samen.

 

Graag ontmoeten we de ouders op een ouderavond op woensdag 25 oktober om 20.00 u. in Ontmoetingscentrum Gildenhuis, E.Eylenboschstraat 20 (Marktplein), 1703 Schepdaal.
We staan stil bij de betekenis van het sacrament en geven uitleg over de catechesewerking rond de eerste communie (vanaf 2de leerjaar).

Voor deze ouderavond kunnen ouders zich aanmelden door een mailtje te sturen naar catechesedilbeek@hotmail.com.

 

Het inschrijven van het kind voor eerste communie gebeurt op deze ouderavond of na één van de eucharistievieringen op zondag en dit tot 26 november
– om 9.30 u. in de Sint-Gertrudiskerk, Isabellastraat 39, 1703 Schepdaal en/of
– om 11.00 u. in de Sint-Ambrosiuskerk, Verheydenstraat 10, 1700 Dilbeek
na de viering en een kort gesprek met één van de catechisten.

Na elke zondagsviering zullen de catechisten achteraan in de kerk aanwezig zijn. Daar kan u terecht met alle mogelijke (en onmogelijke) vragen.

Concreet

  • Alleen de kinderen die gedoopt zijn en sindsdien regelmatig in de kerk te zien waren, ontvangen hun eerste communie. De kinderen worden verwacht in de kerk met hun ouders of een andere volwassene die een rol speelt in het leven van het kind.
  • De kinderen volgen de godsdienstlessen binnen de schoolcontext. Deze zijn immers gericht op de nodige kennisoverdracht.
  • Gedurende het jaar worden er, naast de catechese tijdens de vieringen, ook catechesemomenten georganiseerd op zaterdagnamiddag waar de kinderen worden verwacht met begeleidende volwassenen.
  • Het spreekt voor zich dat de ‘tweede communie’ niet de ‘plechtige communie’ is, vier jaar later. Onmiddellijk na de eerste communie, in de zondagsvieringen, begint de voorbereiding op het vormsel.

 

 

Geplande activiteiten

  • Adventskrans maken op zaterdag 2 december 2023 van 14.30u tot 16.30u  klik hier
  • Eerste Communietocht op zaterdagnamiddag 24 februari 2024  in de Sint-Ambrosiuskerk
  • Godly Play op zaterdagnamiddag 27 april 2024 in de Sint-Gertrudiskerk

De eerste communieviering zal doorgaan op zondag 26 mei 2024 om 11.00u in de Sint- Ambrosiuskerk te Dilbeek met vooraf een repetitiemoment op 24 mei om 18.00u

 

Kijk voor updates en activiteiten regelmatig naar catechese voor jong en oud(er)

 

eerste communie 2022

eerste communie 2023