Zone Dilbeek

Eerste communie

Door, sinds het doopsel, regelmatig naar de viering te komen, groeit in een kind stilaan het verlangen helemaal te mogen meedoen met de eucharistie. De eerste communie ontvangen kan voor kinderen vanaf het tweede leerjaar (7 jaar) maar het kan ook later. In de eucharistie treedt de Heer binnen in het leven van onze kinderen, een beleving die duiding nodig heeft. Die krijgen ze op zondag in de viering of in catechesemomenten voor kandidaat-eerstecommunicanten. Om de eerste communie van onze kinderen mogelijk te maken werken school, parochie en ouders samen.

Concreet

  • Alleen de kinderen die gedoopt zijn en sindsdien regelmatig in de kerk te zien waren, ontvangen hun eerste communie. De kinderen worden verwacht in de kerk met hun ouders of een andere volwassene die een rol speelt in het leven van het kind.
  • De kinderen volgen de godsdienstlessen binnen de schoolcontext. Deze zijn immers gericht op de nodige kennisoverdracht.
  • Gedurende het jaar worden er, naast de catechese tijdens de vieringen, ook catechesemomenten georganiseerd op zaterdagnamiddag waar de kinderen worden verwacht met begeleidende volwassenen.
  • Het spreekt voor zich dat de ‘tweede communie’ niet de ‘plechtige communie’ is, vier jaar later. Onmiddellijk na de eerste communie, in de zondagsvieringen, begint de voorbereiding op het vormsel.

 

 

Geplande activiteiten

  •  paaspalmstok  en processie op Palmzondag klik hier
  • Godly Play op zaterdagnamiddag 27 april 2024 in de Sint-Gertrudiskerk van 14.30u tot 16.00u

 

  • De eerste communieviering zal doorgaan op zondag 26 mei 2024 om 11.00u in de Sint- Ambrosiuskerk te Dilbeek met vooraf een repetitiemoment op 24 mei om 18.00u

 

Kijk voor updates en activiteiten regelmatig naar catechese voor jong en oud(er)

 

eerste communie 2022

eerste communie 2023