Nieuws van de maand

De minister van Justitie laat ondanks het groot aantal besmettingen toch vanaf 13 december een zondagsviering toe met 15 personen. Het is echter niet haalbaar om voor een tiental personen vieringen te organiseren (wie mag erbinnen? …). Daarom opteren we ervoor om tot nader order in onze pastorale zone geen vieringen op zon- en feestdagen te laten doorgaan in onze kerken. zouden we het liever anders willen? Ja, maar alleen als het virus beter onder controle is zodat de eucharistievieringen gewoon kunnen doorgaan

Welke maatregelen gelden er nog

 • doopsels worden uitgesteld.
 • huwelijken kunnen met maximaal 15 personen
 • uitvaarten kunnen met een maximum van 15 personen – kinderen onder de twaalf jaar, celebrant, lector, begrafenisondernemers of organist niet meegerekend.
 • vormselvieringen die voorzien waren tussen Pasen (4 april) en Pinksteren (23 mei) 2021 zullen plaatsvinden na de zomervakantie, in september of oktober.

 

Het coronavirus blijft woekeren. Ook al is het vaccineren nu volop bezig, grote voorzichtigheid is nog steeds aan de orde.  Het duurt zeker nog een hele tijd vooraleer een normaal gemeenschapsleven kan hernemen.

Wij, catechistenploeg, zoneploeg en de PLUS zitten niet stil en zoeken naar andere alternatieven zoals :

 • lichtmis voor onze dopelingen van 2020,
 • de kennismakingsgesprekken met ouders zijn volop aan de gang via Zoom
 • het Sint-Jozefjaar dat al startte op 8 december 2020,…
 • catechese via Zoom,
 • vastenvoettocht in de maand maart met de eigen bubbel,
 • Aswoensdag: 17 februari , ook al zal er geen viering kunnen doorgaan, we zorgen voor een alternatief
 • Vastentijd komt eraan: anders dan we gewend zijn maar juist nu is het mooi om stil te staan bij deze 40-dagentijd, zowel in de kerk als thuis.

 

Twee kerken zijn in onze zone open voor individueel gebed :

 • de St.-Ambrosiuskerk (Dilbeek centrum) alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang
 • de St.-Martinuskerk (Sint-Martens-Bodegem) op zondag  van 10.00 u tot 18.00 u

De minimumafstand van 1.5 meter moet gerespecteerd worden en bij het betreden van het kerkgebouw is het verplicht een mondmasker te dragen.

 

 

Initiatieven  van buiten onze zone
 • De digitale 40-dagenretraite 2021 van de jezuïeten
  Het licht van uw gelaat is de titel van de online 40-dagenretraite in 2021. De retraite gaat op As-woensdag 17 februari van start en eindigt op Paaszondag. Het is alweer de veertiende digitale retraite van de jezuïeten. De teksten zijn geschreven door jezuïet Bert Daelemans.Deelnemers krijgen dagelijks een gebedsmail met bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om de 40-dagentijd, de Goede Week en het Paasmysterie intenser te beleven.Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.40dagenretraite.org.Zoom-meditaties: Iedere zaterdag zal er een geleide meditatie plaatsvinden via Zoom. Daarin worden de deelnemers uitgenodigd om in gebed terug te blikken op de gebedstijd, alleen en tegelijk verbonden met de andere deelnemers. Deze geleide meditaties verschijnen ook op YouTube. Zo kunnen we in tijden van corona toch met elkaar verbonden zijn.

 

 

 

 • Zondagsvieringen worden uitgezonden op radio en TV eveneens op Radio Maria en Eclipstv. On line kan het livestream op www.kerknet.be

 

 21-2-2021 1ste zondag veertigdagentijd

Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk, Oostende, 10 uur radio1
Sint-Bavokathedraal, Haarlem, 10 uur, NPO 2 (Nederland)

28-2-2021 2de zondag veertigdagentijd  

Sint-Salvatorskathedraal, Brugge, 10 uur radio1
Sint-Salvatorskathedraal, Brugge, 10 uur, één

Het hele aanbod vieringen via Radio , TV en internet vindt u op www.kerknet.be/radio-tv-mis.

 

Samen zijn we Kerk, ook in lockdown.