Nieuws van de maand

Nieuws van de maand

Een jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door het coronavirus. In België zijn we zwaar getroffen: overlijdens, zieken en een samenleving in lockdown omdat de besmettingscijfers strenge veiligheidsvoorschriften vragen. Geen enkele sector ontsnapt aan de beperkingen die ernstige problemen in de hand werken op persoonlijk, familiaal, cultureel, sociaal, economisch en spiritueel vlak.

Publieke eredienst kan in beperkte kring. Het jongste Overlegcomité bevestigde dat er maximaal met 15 personen kan gevierd worden Het is echter niet haalbaar om voor een tiental personen vieringen te organiseren (wie mag erbinnen? …). Daarom opteren we ervoor om tot nader order in onze pastorale zone geen vieringen op zon- en feestdagen te laten doorgaan in onze kerken. zouden we het liever anders willen? Ja, maar alleen als het virus beter onder controle is zodat de eucharistievieringen gewoon kunnen doorgaan

Welke maatregelen gelden er nog

 • doopsels worden uitgesteld.
 • huwelijken kunnen met maximaal 15 personen
 • uitvaarten Op maandag 8 maart 2021 gaat het ministeriële besluit van zaterdag 6 maart 2021 van kracht waarbij een maximum van 50 personen – kinderen tot en met 12 jaar, de bedienaar van de eredienst en de organist niet meegeteld – mag aanwezig zijn op een uitvaartplechtigheid, een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon wordt gegarandeerd en één enkele persoon per 10 m² is toegelaten
 •  na onderling overleg hebben catechisten en pastoor besloten om de eerste communies die gepland stonden in mei, juni en begin juli 2021 uit te stellen. In september herbekijken we de mogelijkheden, misschien is er dan meer duidelijkheid.
  Voor ons is het belangrijk dat de eerste communie gegeven wordt tijdens een zondagsviering. Dat betekent dat onze vaste kerkgangers een plaatsje krijgen evenals uw gezin met nog enkele genodigden. Dat is op dit ogenblik of in de zeer nabije toekomst nog niet mogelijk.
  We begrijpen dat het voor jullie allen een moeilijke periode is. We hadden het ook liever anders gezien.
 • Vormsel zal doorgaan op zaterdag 25 september 2021 om 13.30u met als vormheer deken Piet Capoen.

 

We mogen nog steeds niet samen eucharistie vieren in de kerk. Wanneer we elkaar terug kunnen zien op een zon- of een feestdag in een kerkgebouw, dat blijft onduidelijk. Voorlopig is de situatie zo dat er geen ruime versoepelingen mogelijk zijn.

 

Daarom bieden we de komende tijd kleine iniatieven aan in de kerk van St-Ambrosius te Dilbeek en op zondag in Sint-Martinus te St-Martens-Bodegem.

 

Paus Franciscus kondigde eind december een jaar af dat speciaal wordt toegewijd aan Sint-Jozef. In onze kerk starten we op 1 mei. U vindt er het gebed aan Sint-Jozef op een bidprentje en elke maand wordt, bij het beeld van Sint-Jozef, een ander facet van Sint-Jozef belicht.

 

De kerkelijke hoogdagen vergeten we ook niet. Zowel op Onze Heer Hemelvaart (donderdag 13 mei) als op Pinksteren (zondag 23 mei) zal er iets te zien en te lezen zijn in de kerk en zullen de kinderen van de catechese via mail een toelichting en een opdrachtje ontvangen.

 

Om al deze redenen blijft het deugd doen om tijd te maken en één van deze kerken af en toe eens binnen te wandelen. Zo kan u er even stilvallen, even bidden, iets nieuws lezen…

 

Welkom. Kom en Zie.

 

Twee kerken zijn in onze zone open voor individueel gebed :

 • de St.-Ambrosiuskerk (Dilbeek centrum) alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang
 • de St.-Martinuskerk (Sint-Martens-Bodegem) op zondag  van 10.00 u tot 18.00 u

De minimumafstand van 1.5 meter moet gerespecteerd worden en bij het betreden van het kerkgebouw is het verplicht een mondmasker te dragen.

 

 

Samen zijn we Kerk, ook in lockdown.