Nieuws van de maand

De bisschoppen hebben een draaiboek klaar voor het moment waarop de lockdown voor het opnieuw samen kunnen vieren in de kerken wordt opgeheven.
De erkende religies van ons land bereiden zich voor op het opheffen van de lockdown voor het samen kunnen vieren in de kerken, tempels, moskeeën en synagogen. Op vraag van de federale overheid werken ze momenteel een draaiboek uit waarin heel gedetailleerd wordt aangegeven hoe de vieringen dan zullen verlopen en welke beschermende maatregelen zullen worden genomen om een besmetting met het coronavirus maximaal te voorkomen.

De bisschoppen hebben inmiddels hun ontwerp van protocol klaar voor de vieringen van de katholieke Kerk in ons land. Ze hebben hierover vandaag nog intern overlegd. Het draaiboek is opgesteld in samenwerking met virologische experts. Het wordt nu voorgelegd aan de Nationale Veiligheidsraad voor advies en goedkeuring.

Intussen ontvangen de bisschoppen heel wat vragen van gelovigen om opnieuw samen te kunnen vieren in de kerken. In hun ontmoetingen met de burgerlijke overheid en de experts die de regering adviseren, hebben de kerkleiders dat verlangen ook vertolkt. Tegelijk zijn ze zich ervan bewust dat de gezondheid en de veiligheid van iedereen die een kerk binnengaat absoluut prioritair zijn.

In afwachting van het opheffen van de lockdown voor religies, heeft de regering alvast beslist dat vanaf 18 mei dertig in de plaats van vijftien mensen kunnen deelnemen aan een huwelijk of een begrafenis. De mogelijkheid om in de kerken afscheid te nemen, is altijd gebleven.

Voor de doopsels geven de bisschoppen de voorkeur eraan de datum van de hervatting af te stemmen op de datum van de meer algemene opheffing van de lockdown

De bisschoppen van België

IPID – Brussel, donderdag 14 mei 2020

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

De Belgische bisschoppen nemen nota van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad op 15 april 2020 om de maatregelen die het coronavirus moeten afremmen te verlengen tot en met 3 mei 2020. Ze danken de federale regering en de regeringen van de deelstaten om, samen met verschillende equipes van experts, de coronacrisis in goede banen te leiden.
De beslissing van 15 april 2020 betekent dat alle maatregelen die burgerlijke en kerkelijke overheden hebben genomen met betrekking tot kerkelijke vieringen of activiteiten gehandhaafd blijven . Zodra een volgende Nationale Veiligheidsraad een wijziging van de algemene maatregelen toelaat, zal de permanente raad van de bisschoppenconferentie met de burgerlijke overheden nagaan hoe ook de Kerk haar maatregelen kan wijzigen, op welke plaatsen en onder welke voorwaarden. Hierover zal zo spoedig mogelijk een nieuwe communicatie volgen.
De bisschoppen beseffen dat de maatregelen die het coronavirus moeten afremmen zwaar wegen op het kerkelijke leven in al zijn aspecten. Sacramenten, gebedsvieringen, catechese, diaconale initiatieven, vormingsinitiatieven, huisbezoeken, vergaderingen en ontmoetingen: ze kunnen tot nader order niet doorgaan of slechts in een minimale vorm, met naleving van alle veiligheidsregels. We herinneren eraan dat het ministeriële besluit van 3 april 2020 sommige artikels van het ministeriële besluit van 23 maart 2020 heeft gepreciseerd.
Worden toegestaan:
Begrafenisceremonies in de kerk maar enkel in aanwezigheid van maximum 15 personen, met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon Een tweede mogelijkheid bestaat erin enkel een afscheidsgebed te bidden op de begraafplaats en dit eveneens in heel beperkte kring.
Wanneer de pandemie voorbij is, kunnen gedachtenisvieringen gehouden worden voor allen die zijn overleden in deze periode waarin de beperkende maatregelen gelden ter bestrijding van de corona-pandemie.
kerkelijke huwelijken, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.
De bisschoppen dringen erop aan bij alle medewerkers om zich nauwgezet aan de opgelegde regels te blijven houden. Tegelijk nodigen ze alle medewerkers uit om via veilige kanalen contact te houden met hun gemeenschap, in het bijzonder met zieke, kwetsbare of eenzame personen. Overigens blijft het noodzakelijk en mogelijk om ‘personen in nood’ bij te staan.
De verlengde maatregelen hebben als gevolg dat een aantal pastorale activiteiten die meestal in de lente of in de maand mei plaatsvinden, niet kunnen plaatsvinden. De vieringen van de eerste communies en de vormsels werden al uitgesteld tot volgend schooljaar en dit blijft behouden. Daarnaast zijn er de bedevaarten, mariale vieringen of jongerenontmoetingen en andere pastorale activiteiten die normaal in de zomervakantie doorgaan, al of niet in het buitenland (zoals bedevaarten naar Lourdes) met deelname van ook oudere personen of personen met een ziekte of beperking. Wij raden de organisatoren aan om deze activiteiten tijdig te annuleren.
Tot slot nodigen de bisschoppen de gelovigen uit om in deze crisis niet alleen een kwaad, maar ook een kans te zien. Elke tegenslag stemt tot nadenken, plaatst ons voor nieuwe uitdagingen en doet een beroep op onze creativiteit. Zoals paus Franciscus zegt in een interview van 18 maart: We moeten begrijpen dat onze schat in kleine dingen ligt. Kleine gebaren van genegenheid en medeleven riskeren verloren te gaan in de anonimiteit van het dagelijkse leven, toch zijn ze beslissend en belangrijk. Ze geven zin aan het leven. Ze maken dat er verbinding en communicatie is tussen ons. En hij voegt eraan toe: ‘Verkwist deze moeilijke dagen niet!

De bisschoppen van België
IPID – Brussel, donderdag 16 april 2020