Zone Dilbeek

Heilige Theresia

 

In 1925 werd er in de Kaudenaardewijk een nieuwe parochie gesticht, als allereerste parochie toegewijd aan de heilige Theresia van Lisieux, die hetzelfde jaar heilig was verklaard. De kerk (1938) werd ontworpen door architect L. Homez, die zich van neogotische vormen wilde ontdoen en tot een modernere vormgeving kwam, o.m. met een art decotoren. Een 10-tal grote glasramen stellen het leven van de heilige Theresia voor.

Meer informatie over het kerkgebouw vind je op

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/201354

 

Theresia van Lisieux (geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin; kloosternaam: Theresia van het Kind Jezus en het Heilig Aanschijn; Alençon, °2 januari 1873 – Lisieux, +30 september 1897) is een Franse heilige. Haar feestdag valt op 1 oktober. Theresia werd geboren als dochter van de op 19 oktober 2008 zalig verklaarde Louis Martin en Marie-Azélie Guérin. Op haar tiende werd ze ernstig ziek totdat het Mariabeeld op 13 mei boven haar bed naar haar glimlachte, waarna ze volledig genas. Al op jonge leeftijd voelde ze dat het haar roeping was God te dienen. Ze was uitzonderlijk vroom, maar stond ook bekend om haar wilskracht en gevoel voor humor. Ze besloot in te treden bij de orde van de Ongeschoeide Karmelietessen in Lisieux (Normandië) waar twee zussen van haar, onder wie haar lievelingszus Pauline, al eerder waren ingetreden. Een derde zus zou in 1894 ook volgen. Op haar vijftiende trad zij in bij de orde, na zelfs tot bij paus Leo XIII om een uitzondering gevraagd te hebben (de paus antwoordde “Als God het wil”), met toestemming van haar bisschop en moeder-overste. In 1890 deed zij haar professie en in 1893 kreeg zij de zorg over de novicen toebedeeld. Op aanwijzingen van haar zus, die op dat moment tevens overste was, begon zij in 1895 met het opschrijven van haar levensverhaal. In 1896 werd tuberculose bij haar vastgesteld. Ze stierf op 24-jarige leeftijd aan de ziekte.

Na haar dood vertelde een medezuster dat er ‘niets bijzonders’ over de jonge Theresia te vertellen was, maar alhoewel haar korte leven zeer geleidelijk verlopen was, wist ze door haar diepe verbondenheid met Jezus het geloof heel dichtbij te brengen en zeer intens te vertellen. Dit is mede de reden dat haar autobiografie ‘Histoire d’une âme’, die ze in gehoorzaamheid had neergeschreven en die bewerkt werd door haar zuster Agnes de Jésus, zeer populair is en in meer dan 40 talen werd vertaald. In dit boek vertelt ze hoe de liefde haar roeping werd, en hoe de kleine weg haar spiritualiteit vormde.

Op 29 april 1923 werd Theresia zalig verklaard. Haar heiligverklaring volgde op 17 mei 1925. In 1997 werd Theresia, als derde vrouw in de geschiedenis, door paus Johannes Paulus II tot kerkleraar uitgeroepen.

Over de H. Theresia vind je meer informatie op:

http://www.heiligen.net/heiligen/10/01/10-01-1897-theresia.php

 

Vieringen:

Eucharistievieringen in onze federatie: zondag om 9.30 u. in St.-Gertrudis en om 11.00 u. in St.-Ambrosius Dilbeek.

 

Contactpunten:

Permanentie in de pastorij te Itterbeek, Kerkstraat 60, maandag, dinsdag; woensdag; vrijdag en zaterdag van 10.00 u. tot 11.30 u.

Tel: 02 569 03 43