Kerstmis

Kerstmis

Heel lang geleden werd Jezus geboren op het einde van een Joods oogstfeest in een loofhutje.
Op  zaterdag 24 december om 20.00 u. vieren wij die geboorte van Jezus tijdens onze kerstavondviering in Sint-Ambrosius Verheydenstraat te Dilbeek

 

 

 

 

 

 

 

Kom Emmanuël, God met ons,
Jezus, word in mij geboren.
Ik open voor U de deur
van mijn leven, mijn doen en laten,
mijn denken en voelen.
Ik wil U ontmoeten
in het diepste van mijn wezen.
Verlicht mij, Heer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij nodigen u van harte uit voor de zoneviering op de vooravond van Kerstmis in de St.-Ambrosiuskerk te Dilbeek.

– waar: St.-Ambrosiuskerk, Verheydenstraat te Dilbeek

– wanneer: zaterdag 24 december 2022 om 20.00 u.

Op zondag 25 december (Kerstmis) gaan de vieringen door zoals op een gewone zondag,

09.30 u. in de St.-Gertrudiskerk
11.00 u. in de St.-Ambrosiuskerk.

 

In 2007 installeerde Robert Stadler – een hedendaagse kunstenaar beroemd om zijn Chaises et Pendants (vert.: Stoelen en Hangers) – in het schip van de Sint-Pauluskerk bij de wijk Le Marais te Parijs, als onderdeel van het lichtfestival in 2007 een reeks verlichte ballonnen in het schip van de kerk in de vorm van een vraagteken. Pastoor daar was de jezuïet Dominique Renard, met wie ik bevriend was geraakt toen wij beiden aan de Gregoriana (voor de toekomstige Jezuïeten dé universiteit bij uitstek) studeerden. Wij bleven in contact. Toen – in dat jaar – stuurde hij me – weliswaar buiten de kersttijd – bovenstaande foto van die ballonnen. Het is nu net andersom: uitgerekend in de kersttijd van dit jaar stuur ik u diezelfde foto met diezelfde ballonnen. Om u een heilige kersttijd te wensen. Jawel. Want ik wens u een tijd toe van vragen stellen bij wat nu gevierd wordt. Vragen zijn goed, want ze helpen u te groeien terwijl u antwoorden zoekt. U zou een slechte leerling zijn als u nooit vragen zou stellen. Vragen stellen helpt u niet alleen om antwoorden te vinden, maar helpt u ook om die antwoorden te onthouden. Als u alles klakkeloos aanneemt, zou u het meeste van wat u leert vergeten. Maar als u worstelt om de antwoorden te vinden of zelfs als u nooit de volledige antwoorden krijgt, dan nog doet de inspanning van het zoeken zelf u al zoveel groeien. Vraag uzelf wat u viert op 25 december. U zal groeien in uw geloof en ik zal blij zijn met uw antwoord.

Dr. L.Cauwenbergh, zonepastoor

 

 

 Orgelist Ivo Begare

 

 

BEZOEK IN DE KERSTVIERING

De Ahmaddya Moslimgemeenschap in Dilbeek nam even de plaats in van de ‘Wijzen uit het Oosten’: ze brachten ons een bezoek tijdens en na de viering op kerstavond in de Sint-Ambrosiuskerk – zeg maar: ze waren er voor de nachtmis. Hun imam, de heer Asif Ben Owais, had een kerstboodschap voor ons zonder goud, wierook of mirre erbij, maar wel bloemen voor elke aanwezige en zoete snoepjes. Oprechte dank! Als u er niet bij was, dan kan u er zich hopelijk wel iets bij voorstellen aan de hand van de foto’s die u elders op deze pagina’s kunt bekijken. De imam, die veel beter geïnformeerd is over het christendom dan wij over de islam, merkte op dat wij veel meer feesten hebben dan zij: wij hebben Allerheiligen, Kerstmis, Pasen, Pinksteren, … en zij hebben eigenlijk slechts één feest: het Offerfeest. Het duurt wel drie dagen en begint dit jaar op de vooravond van woensdag 28 juni, d.w.z. bij zonsondergang op dinsdag 27 juni. Met het vieren van dit feest herinneren ze zich dat Abraham gevraagd werd om zijn zoon Isaäk te offeren aan God, want alleen zo zou Abraham laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen hij zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen. Meer dan genoeg reden tot feestvieren. We hebben nog wat tijd om nadenken over de manier waarop wij één van die dagen iets kunnen betekenen voor de moslimgemeenschap.