MEI = MARIAMAAND

MEI = MARIAMAAND

 

Voor ons is het vanzelfsprekend dat mei de maand van Maria is , toch is het niet zo altijd geweest.

Nog tijdens de middeleeuwen werd de meimaand vooral gekenmerkt door heidense gebruiken en feesten. Zo werd bij de Romeinen de Griekse godin Maia  beschouwt  als de lentegodin die de dingen in de natuur zou laten groeien. Ze stond voor natuur, vruchtbaarheid, liefde en  moederschap.

Zo werd er en dit al eeuwen lang, al voor de christelijke tijd. een meiboom gepland waaronder gedanst werd. Op de meeste plaatsen gebeurt dit, nu nog,  op 1 mei of de zondag erop: een jonge boom wordt uit het bos gehaald, versierd en op een plein geplant behalve in Brussel waar ze dit laten doorgaan in augustus maar dat heeft te maken met een ruzie met de Leuvenaars…. Als symbool refereert de meiboom aan de levensboom ten teken van vruchtbaarheid.

Het gaat gepaard met evenementen zoals de bloemen-en bloesemfeesten zoals bv de Floraliën Gent of dichter bij ons in Groot-  Bijgaarden.

 

Dat Italië de bakermat is van de Mariaverering in mei lijdt geen twijfel. Eén van de personen die dat zou hebben beïnvloed is Carolus Borromeus, de bisschop van Milaan die eind de 16de eeuw op hetzelfde moment als de meivieringen ook gebedsmomenten voor Maria begon te organiseren in de kathedraal van Milaan. Dat werd een succes, volgens de geschiedschrijvers ook al omdat de pest uitbrak waardoor mensen  voor genezing kwamen bidden.

Dit Milanees gebruik kende navolging in andere Italiaanse steden en werd later overgenomen door de jezuïeten, die in heel Europa gebedenboekjes verspreiden.

In verscheidene pauselijke encyclieken zou de meimaand later worden bekrachtigd als Mariamaand, het meest expliciet door Paulus VI in zijn encycliek MENSO MAIO  (de maand mei) uit 1965. Daarin schrijft hij dat de Mariaverering nooit los gezien kan worden van haar zoon Christus: “Omdat Maria immers met recht beschouwd kan worden als de weg die ons voert tot Christus, in elke ontmoeting met haar is het vanzelf ook een ontmoeting met Christus”

De Maria meimaand is een rijke traditie geworden van de kerk waarin we de Moeder van Jezus vragen om haar bijstand. Als Zijn Moeder is ze ook de onze en we weten dat moeders altijd voor hun kinderen opkomen, daarom mogen we de hulp van Haar aanroepen.

 

 

In mei vieren we het opbloeien van het nieuwe leven en Maria is diegene die Christus- die het leven is en leven geeft- ter wereld heeft gebracht, Zij is de leven schenkende bron.

In parochies zijn er Mariaprocessies zoals in Halle en we gaan op bedevaart naar Halle, Scherpenheuvel of….maar dit kan ook korterbij!

Vroeger werden de Mariakapelletjes in de straten en tussen de velden versierd en kwamen de mensen samen om rond Haar te bidden. Nu is dit niet meer of minder maar waarom zouden we niet als we gaan wandelen in Dilbeek-waar er zoveel kapelletjes zijn- of elders niet eventjes stil staan bij een kapel ? Of we kunnen misschien het Mariabeeld of Maria icoon bij ons thuis versieren en  zelfs op een speciale plaats zetten en soms eventjes bij gaan bidden ? Of bij één van de Maria beelden in onze kerken ? Maar natuurlijk eren we Maria nog het meest door te doen wat zij deed!

 

En tenslotte: de meimaand valt dit jaar geheel in de Paastijd, met Hemelvaartsdag en Pinksteren. Maria nodigt ons uit om ‘paasmensen’ te zijn: open te staan voor Gods Geest en leven te brengen aan onze wereld. Moge de Heer ons op haar voorspraak daartoe bezielen.

 

Dat kunnen we vragen in de aloude paaszang van Maria; het Regina Caeli:

 

Regina caeli laetare, alleluia

Quia quem meruisti portare, alleluia

Resurrexit sicut dixit, alleluia

Ora pro nobis Deum, alleluia.

 

Koningin van de hemel verheug u, alleluja

Omdat Hij die gij waardig geweest waart te dragen, alleluja

Verrezen is, zoals hij gezegd had, alleluja

Bid voor ons, God  alleluja