Zone Dilbeek

Ons Heer Hemelvaart

 

Wanneer we spreken over Hemelvaart spreken we over het opstijgen naar de hemel van Jezus nadat hij 40 dagen na Pasen nog bij de apostelen verbleef.

 

De hemel, dat is achter de wolken, maar in de Bijbel is een wolk altijd iets speciaals. Een wolk duidt op de aanwezigheid van God. Denken we maar aan de wolk boven de berg Sinai, of de wolk boven op de berg waar Jezus van gedaante veranderde.

 

De apostelen blijven wanneer Jezus ten hemel vaart omhoog kijken. Plots staan er twee mannen in witte gewaden bij hen. Dezelfde mannen stonden ook bij de vrouwen aan het graf van Jezus, wanneer zij Jezus’ lichaam wilden gaan balsemen. Ze zeggen: “Wat zoekt ge de Levende bij de doden? Hij is niet hier. Hij is verrezen.” De twee mannen waren mee op de berg wanneer Jezus van gedaante veranderde. Het zijn Mozes en Elia.
Mozes, die op de berg Sinai, in de wolken, de tien geboden ontvangen had.
Het Joodse volk is ervan overtuigd dat God hem zelf begraven heeft.
Elia, de profeet die door God in de hemel opgenomen werd met een strijdwagen getrokken door vurige paarden.

 

Jezus die bij God opgenomen is, verblijft bij God, maar is ook nog hier, onder ons, want Jezus verschijnt nog altijd.
Die beweging: naar de hemel naar God toe én naar beneden naar de mensen toe, dat is Hemelvaart.
Deze beweging naar boven en naar beneden hebben we getracht weer te geven in een bord met twee witte pijlen op een hemelsblauwe achtergrond.

 

 

Moge jullie vandaag bij God zijn (in de wolken, of op de berg, of …) en van daaruit ook bij de mensen rondom je. Zij zullen dan via jullie de nabijheid van God voelen.
Zo wordt Hemelvaart vanzelf een Zalige Hoogdag!

 

Creatieve opdracht :
We hebben een nieuw soort verkeersbord ontworpen, speciaal voor deze dag. Onze vraag: stuur je ons een tekening (gemaakt met potlood, verf of stift) van de 2 witte pijlen op een blauwe achtergrond (dat is de hemel)? Je mag het ook maken met strijkparels of met klei of een foto met witte pijlen op een blauwe achtergrond (een doek? een dekentje? de vloer?). De foto mag gestuurd worden naar catechesedilbeek@hotmail.com

 

Wij zijn erg benieuwd! 

 

 

Elza Deleplanque          Jonah De Vrieze              Amelia

 

                                                                                                                                                          Simon