Zone Dilbeek

eerste communietocht

24 februari 2024:  Kandidaat-eerstecommunicanten op tocht in de Sint-Ambrosiuskerk

Zaterdagnamiddag en de gezinnen van de kandidaat-eerstecommunicanten komen de Sint-Ambrosiuskerk binnen. Met een routekaart in de hand beginnen ze aan een symbolische tocht langs 7 haltes door de eucharistie en het kerkgebouw. Nieuwgierig? Dan neem ik je mee op tocht.

  • Voor de doopkapel worden vingers in doopwater gedompeld om een kruisteken te maken. Ouders vertellen over het doopsel van hun kind en alle kinderen schrijven hun naam op een papieren sterretje.
  • Onder de preekstoel vertellen ouders het verhaal van Zacheüs, wiens leven helemaal verandert nadat hij Jezus heeft ontmoet. Zo’n nieuwe kans krijgen ook wij.
  • Op de communiebank, voor de lezenaar, liggen een heleboel woordkaartjes die met het vieren van de eerste communie te maken hebben: zingen, luisteren, kind van God, bijbel, feest, gezin, … Elk gezinslid kiest 3 woorden uit en er wordt gedeeld rond deze woorden.
  • Er wordt kennisgemaakt met de eucharistie voor het hoogaltaar. Met foto’s en tekeningen wordt een verband gelegd tussen het laatste avondmaal en de tafeldienst tijdens de zondagsviering.
  • Dankbaar zijn is een belangrijke eigenschap van christenen. Er is dan ook plaats om te danken in de kerk en in het eucharistisch dankgebed. Dat doen de gezinnen bij het Mariabeeld met een heleboel eerste communie bedankkaartjes.
  • Ze gaan verder op zoek naar hoe ze kunnen groeien in het geloof en ontdekken dat Bijbelverhalen ons vertellen over een God die met ieder van ons meegaat.
  • In gebed kunnen we Hem ook alles toevertrouwen. De kinderen steken een kaarsje aan, bidden met eigen woorden en met de woorden die Jezus ons leerde: het Onze Vader.

Zo komen we aan het einde van de tocht, een hele ervaring en deugddoende ontmoetingen rijker.
Marleen