Zone Dilbeek

advent 2023

 

Wat? Waar? Wanneer? Hoe? Wie?

Het woord ADVENT

 komt van het Latijnse ‘adventus’ wat ‘de komende’ betekent: ‘God komt naar ons toe’

Hij komt met de geboorte van Jezus. Dat vieren christenen met Kerstmis.

Advent is tijd van verwachten zoals we uitkijken naar de geboorte van elk kindje.

We tellen 4 weken op naar Kerstmis.

De adventskrans helpt ons daarbij!

We beginnen met een strokrans. Ze doet ons denken aan het ‘joelfeest’ of ‘midwinterwende’: in de winter, wanneer de dagen korter worden en de donkere nachten langer, werden mensen bang dat de zon hen zou verlaten. Ze staken wielen van stro in brand en rolden ze van de berg in de hoop de zon terug te lokken.

De ronde krans doet denken aan de zon die licht geeft. Het is een cirkel, zonder begin of einde, zoals het einde van het jaar tegelijkertijd het begin is van een nieuw. Dat is ook zo met het kerkelijk jaar dat begint met de advent.

Op de strokrans maken we groene takken vast. Het zijn dennentakken en ze blijven ook groen tijdens de winter. Deze groene takken spreken van hoop op nieuw leven.

Vier kaarsen plaatsen we op de groene krans voor de 4 weken uitkijken naar Kerstmis. Elke zondag steken we meer kaarsen aan. Zo groeit het licht.

De kaarsen zijn paars en roze van kleur. De paarse kleur staat in de liturgie voor bezinning, nadenken en je klaarmaken voor … De derde kaars is roze als teken van de vreugde voor de komst van Jezus die al dichtbij komt.

 

De kaarsen steken we aan, elke week eentje meer, in de vorm van een kruisteken.

Op de eerste adventszondag brengen we de kransen naar de kerk. Ze worden er gezegend.

‘We’ zijn christenen en de kandidaat-eerstecommunicanten, kandidaat-vormelingen, hun ouders, grootouders en de catechisten.

Kijk maar even naar de fotocollage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advent in onze kerken

 

 

                                 

 

                                           

 

 

 

3 december                                                           10 december                                                             17 december                                                               24 december

 

 

 

KERSTMIS