Zone Dilbeek

Onze- Lieve-Vrouwekapel in Itterbeek

 

 

Op de hoek van de Itterbeeksebaan met de Zakstraat in Itterbeek staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel die eigendom was van de familie Leemans. Aan de zijkant is er een ingemetselde steen met het opschrift: “Memores voti amantissimi fratris sui Edward Leemans sorores aedificarunt” (vert.: ‘Indachtig de wens van Edward Leemans, hun zeer geliefde broer, hebben zijn zussen dit gebouwd’). Dat gebeurde al in 1846. Sindsdien werd ze verbouwd tot de huidige kapel. Het originele beeld werd een aantal jaar geleden gestolen en vervangen door een beeldhouwwerk met opschrift ‘Maria, hulp der christenen’: één van de titels van Maria waarmee de kerk haar gedenkt op 24 mei.

 


 

Betekenis van de naam

De oorsprong van de titel ‘Hulp der Christenen’ vinden we terug in een homilie van de heilige Johannes Chrysostomus (345-407) die Maria ‘βοηθεια’ (lees: boèteia = Ned.: hulp) noemde. Na hem gebruikten ook andere kerkvaders deze titel voor Maria en Don Bosco had een bijzondere devotie voor Maria, Hulp der Christenen: hij noemde de vrouwelijke tak van de Salesiaanse familie: ‘Dochters van Maria, Hulp der Christenen’.
Wereldwijd is de devotie tot Maria, Hulp der Christenen populair: zij is de patrones van Australië met de kathedraal van Sydney aan haar gewijd, in Turijn staat de basiliek Maria Ausiliatrice en in Rome ligt de basiliek Santa Maria Ausiliatrice aan de Via Tuscolana.
Paus Benedictus XVI riep in 2007 de haar feestdag uit tot wereldgebedsdag voor de katholieke Kerk in China.

 

Gesprek met de vrijwilligster

De gemeente onderhoudt het grasperk rond de kapel, maar een kranige 85-jarige weduwe heeft de sleutel tot het gebouwtje in handen om spinnenwebben te verwijderen, kaarsjes te plaatsen en te branden.… Alhoewel het voor haar moeilijk wordt (drukke baan oversteken, alles verslepen voor opkuis zoals emmer water e.d.) blijft ze dit met volle overgave doen.
Vroeger hield de jaarlijkse processie in Itterbeek er halt voor gebed en zegening. Enkelingen komen nog bidden bij kapel. Niet zelden laten ze er dan van alles achter zoals een paternoster, plastic bloemen, een sjaal en andere ‘verloren voorwerpen’ – maar ook en dan vroeger: af en toe wat centen voor onderhoud.

Bijzondere dank aan deze vrijwilligster, voor de fijne babbel en zeker ook voor het mooie werk dat ze doet om dit kapelletje zo mooi te verzorgen en in ere te houden. Weet jij nog iets te vertellen over deze kapel, heb je oude foto’s of wil je ook helpen om deze kapel in ere te houden, geef dan gerust een seintje

 

 

 

 

Noveen van Maria Hulp der christenen

Maagd Maria, Sterke Vrouwe,
Moeder van de Kerk en Hulp van de Christenen.
Gij krachtig als een leger ten slag bereid, die moedig de waarheid verdedigt.
Wees bij ons in onze angsten, in onze strijd, in onze ellende.
En in het uur van onze dood, breng ons naar het Vaderhuis.
Amen.