Zone Dilbeek

Mariakapel Sint-Gertrudis-Pede

Het kapelleke in de Brouwerijstraat (vroegere Eksterstraat) in het grensgebied tussen Schepdaal en Lennik werd opgericht in 1885 zoals het op de gedenkplaat staat in de zijgevel ervan:

 

Deze kapel is gebouwd
door de giftige inwoners
van St Mertens pede
Ten jare 1885

En, neen, dit is geen schrijffout: het staat letterlijk zo op de gedenkplaat. Bedoeld is in ieder geval dat deze kapel is gebouwd door de giften van inwoners Sint Martens Lennik en Pede.

 

 

 

 

 

 

De tekst boven de deur werd niet in steen gebeiteld, maar wel verschillende keren opnieuw geschilderd. De laatste keer door Felix Timmermans.

Maria Moeder groot
wie hier komt te paard, te voet
Vraagt verlichting in zijn nood
en prevelt stil ‘Wees Gegroet’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorzijde van het altaar met de afbeelding van een rozenkrans en duif, waar o.a.het plaasteren Mariabeeld met zegenend Jezuskind op staat werd, door Antoon Hamels geschilderd en vorig jaar werd door de firma “De oude Glorie” de deur van het kapelleke vernieuwd.
Voor het onderhoud van de kapel zorgt iemand van de Eksterstraat (Schepdaal) of van de Scheestraat (Lennik): ze ligt immers op de grens van Schepdaal en Lennik. Thans opent het gezin Christophe en Els Locus het kapelleke en enkele vrijwilligers gaan het af en toe poetsen of fatsoeneren. Regelmatig plaatst één van de mensen van de parochie een plantje. Het is gewoonlijk een vetplantje. Achter de deur zet hij meteen een bidon water.

 

Enkelingen stoppen nog voor een klein gebed en soms wordt er ‘iets’ achtergelaten voor het onderhoud. Elk jaar, op een zondag in de maand mei, vertrekken er na de eucharistieviering in de Sint-Gertrudiskerk ongeveer een twintigtal personen te voet of met de wagen naar dit kapelletje voor een korte gebedsstonde met zang. Dit jaar was het uitzonderlijk op 15 augustus.

 

Eén van de vrijwilligers stelde het zo: ‘Maria is dikwijls afgebeeld als een mooie en waardige dame. Ze is een toevluchtsoord en een troost in moeilijke momenten in het leven en geeft rust aan onze gedachten. Toen ik in de crypte van Lourdes tijdens de eucharistie de voorbeden mocht lezen, voelde ik haar nabijheid.’

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan Hilda Stoop voor de informatie en aan de vrijwilligers van vroeger en nu voor al het mooie werk om zowel de kapel als het gebedsmoment in ere te houden.

 

 

 

Wees gegroet, Maria,
vol van genade,
de Heer is met U,
gezegend zijt Gij boven alle vrouwen,
en gezegend is de vrucht van Uw lichaam, Jezus.
Heilige Maria, Moeder Gods,
bid voor ons, arme zondaars,
nu en in het uur van onze dood. Amen.

 

 

 

 

 

enkele foto’s van gebedsstonde