Zone Dilbeek

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Sint-Martens-Bodegem

 

Deze neogotische kapel vinden we op de Wolsemstraat in Sint-Martens-Bodegem.
De oorspronkelijke kapel werd gebouwd in 1887, geregistreerd op het kadaster in 1888, op een perceel dat eigendom was van Henricus D’Hauwer en zijn echtgenote Francisca Van Roy.
De huidige bakstenen kapel werd in 1920 gebouwd en in 1988 gerestaureerd.
Bij het overlijden in 1959 van Petrus D’Hauwer, jongste zoon van Henricus D’Hauwer, werd deze kapel aan de kerkraad van Sint-Martens-Bodegem geschonken.

(Bron: Kapellekeswandeling 2017)

 

 

 

 

 

 

 

Na het overlijden van zijn vader, nu 12 jaar geleden, heeft Marcel Hannaert de zorg over de kapel op zich genomen: “Vader deed het. Nu doe ik het, want iemand moet het doen hé” Nu bij het vallen van de bladeren moet hij regelmatig de kapel gaan controleren want de blaadjes van de naastgelegen haag gaan met de wind door de tralies van de deur.
Boven de ijzeren deur zijn de letter A(ve) M(aria) geschilderd.

 

 

 

Het bepleisterd interieur is afgewerkt met mooie muurschilderingen aan de bovenkant, bij de achterwand en de zijwanden.
Het Mariabeeld staat op een houten altaar met achter haar de schildering van de grot van Lourdes met daarboven de Basiliek van Onbevlekte Ontvangenis. In deze kapel gewijd in 1876, vertellen de glas-in-loodramen de gebeurtenissen in Lourdes. Dit schilderwerk werd in 1992 door Roger Vanderkelen gerestaureerd.

 

 

 

 

 

De trompe-l’oeil of schilderijen op de zijwanden zijn de Sint-Martinuskerk en aan de andere kant – zou dit volgens Marcel – een foto zijn

van Jef Van den Bosch die samen met meneer Vanderkelen in de jaren 90 de kapel restaureerde. Het stelt een kind voor dat in de boom eieren uit het nest haalt en vader of grootvader wacht geduldig onder de boom. Ook deze schildering werd door dhr. Vanderkelen gerestaureerd in 1993.

 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de processie in de meimaand, een jaarlijkse traditie, werd de buitenkant opgefrist met een likje verf en bloemen (begin jaren 2000).

 

 

 

Mijn dank gaat uit naar André Mertens, Chris Zelderloo, Luc Bruyneel, Jules Van Der Perren en Marcel Hannaert voor de gekregen informatie over de drie kapelletjes in Sint-Martens-Bodegem.

Het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes vieren we op 11 februari zoals reeds in een vorig artikel werd besproken.

 

 

Lourdes: van dorp tot bedevaartsoord

In 1844 was het aan de voet van De Pyreneeën gelegen Lourdes een onbetekend plaatsje. Het bestond uit een paar pleinen, wat smalle steegjes en straatjes met op een rots een versterkt kasteel. Het water uit de rivier Gave du Pau werd gebruikt om de molens aan te drijven (bij de bronriviertjes die de Gave van water voorzien, hoort ook de bekende miraculeuze bron van Lourdes). Ze leefde van het ontginnen van marmer- en leisteengroeven en de landbouw.
Tot die dag in februari 1858: eerste verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous, dochter van een arme molenaar aan de grot van Massabielle. Die dag veranderde niet alleen het leven van Bernadette en haar ouders maar van heel Lourdes.
Bij de achttiende en laatste verschijning (juli 1858) vroeg Maria om naar de bron in de rots te gaan die daar vlakbij lag en van het water te drinken en er zich in te wassen. Bovendien gaf ze te kennen dat er een kapel moest komen ter ere van haar zodat de mensen er naartoe konden komen.
Het duurde bijna drie jaar voordat een commissie, onder leiding van de Bisschop van Tarbes, de verschijningen authentiek maakten en aan de gelovigen werd toegestaan om een bedevaart te houden naar die plek. Op aanwijzingen van Bernadette werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw gemaakt welke een plaats kreeg in de grot van de verschijningen. De kapel werd al spoedig te klein en werd zo de crypte van de eerste basiliek, deze van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen er nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen die thans deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
Jaarlijks gaan duizenden mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart waaronder zieken die er meestal bemoedigd en getroost vandaan komen. Pelgrims, maar ook toeristen komen de grot bezoeken om er te bidden, kaarsen te ontsteken en bronwater te verzamelen. De bron die op het moment van de verschijning een klein waterstroompje was geeft nu duizend liters per dag.

 

 

Maria,
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes,
jij die aan Bernadette je naam bekend maakte
door gewoon te zeggen “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”,
doe ons de vreugde ontdekken van de nooit aflatende vergeving.
Leg in ons het verlangen naar de teruggevonden onschuld en de blijde heiligheid.
Kom de verblinde zondaars te hulp.
Jij gaf het leven aan de Redder van de wereld,
kijk met tedere blik naar onze schitterende en dramatische wereld.
Open in ons de weg van de hoop,
leid ons naar Hem die de levende Bron is,
Jezus, jouw Zoon, die ons leert zeggen:
Onze Vader…