Zone Dilbeek

Goedenieuwskapel Dilbeek

De kapel aan de d’Arconatistraat 108 tegenover de Ketelheidestraat in Dilbeek en rechts van het poortgebouw van het ’s Gravenhuis is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Goede Nieuws en werd geregistreerd in 1928. Ze is volledig omsloten door beplanting met o.a. een linde en een taxus en is vanaf de straat bereikbaar over een pad van kasseien en kiezelsteentjes.
Het gaat om een niskapel uit de 18e eeuw, die al op een oude postkaart uit de jaren 1900-1914 (de gouden tijd van de postkaarten) afgebeeld staat: uitgespaard in de muur van de achterliggende woning is een kader aangebracht bestaande uit twee zuiltjes, die een boog stutten rond een aureool, en omgeven worden door wolken en engelen. Onder de nis is een wapensmid ingemetseld boven een ondersteund tablet voor kaarsen en bloemen. Daar staat nu een klein beeld op van de heilige Antonius van Padua met Jezuskind op de rechterarm. De nis zelf is voor een houten beeld van de gekroonde Maria met in haar rechterhand een perkamentrol en op haar linkerarm het Jezuskind met wereldbol.
Vóór dit geheel is er een aanbouw van latere datum, dat de vorm van de nis herneemt met twee steunzuilen met op de kapitelen putti (‘putti’ is het meervoud van ‘putto’: een mollig kinderfiguurtje, bijna altijd mannelijk en naakt in de beeldhouw- en schilderkunst van de renaissance tot de rococo) en een schelpfronton rond de toegangsdeur met tralies.

 

 

 

 

 

Onze-Lieve-Vrouw van het Goede nieuws.

De naam ‘Notre Dame de la Bonne Nouvelle’ vinden we vooral terug in Frankrijk en betekent letterlijk ‘Onze-Lieve-Vrouw van het Goede Nieuws’. Dat ‘goede nieuws’ is niet de aankondiging van de geboorte van Jezus: er staat geen engel Gabriël bij en bovendien is het Jezuskind al geboren, want zittend op de arm van zijn moeder. Dat ‘goede nieuws’ is verder ook niet het evangelie (al betekent het woord ‘evangelie’ zoveel als ‘goed nieuw’). Het ‘goede nieuws’ staat in de boekrol, die Maria vasthoudt, met waarschijnlijk het boekrol van de profeet Jesaja, waaruit Jezus zelf vele jaren later zou voorlezen in de synagoge van zijn vaderstad). Het beeld stelt Maria voor, die het Kind Jezus onderwijst: het is de patrones van alle catechisten en godsdienstleraars en -leraressen.

 

 

Men kwam er bidden voor de genezing van het fijt – d.i. een etterige ontsteking van het nagellid van een vinger (panaritium), hoewel Onze-Lieve-Vrouw van het Goede Nieuws noch de heilige Antonius van Padua aanroepen worden tegen deze ziekte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heilige Maria,
jouw heiligheid bekoort ons
en daagt ons uit om God in ons leven toe te laten.
Jouw openheid voor God – onvoorwaardelijk en totaal –
is het voorbeeld dat wij willen volgen.
Wij vragen je, Maria,
vrouw van geloof en geheiligd door Gods Geest,
ga ons voor vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.