Zone Dilbeek

vormsel 2023

Op zaterdag 29 april ontvingen 4 meisjes hun vormsel. De eerste bemerking die we dan krijgen is: slechts vier? Maar het zijn vier jongeren die met hun ouders voor het vormsel gekozen hebben. Niet omdat het toch met een klasgroep georganiseerd werd, niet omdat het zo hoort. Integendeel, als je vandaag voor het vormsel kiest, dan ben je eerder een uitzondering. Het is dus ‘speciaal’ en voor ons, kostbaar speciaal. Want de ouders kiezen ervoor de gelovige weg te tonen, hen ervan te laten proeven.
Tijdens het vormsel worden de vormelingen gezalfd met het chrisma. Deze olie zalft, tekent ons als christen en maakt van onszelf een betere versie als we dat toelaten. Geloven is kiezen. Wil ik mij openstellen voor het geloof? Maak ik plaats voor Christus in mijn leven? En hoe kan ik dat dan doen?
Tijdens de voorbije maanden namen de vormelingen heel regelmatig deel aan de eucharistie op zondag en werden ze door de Plus(jongerenwerking) uitgenodigd om met hen verschillende aspecten van gelovig in het leven staan op een speelse manier te ontdekken.
De Plus is dan ook een belangrijke aanwezige bij het vormsel.
De wens van de Plus klonk zo: “Proficiat, Kiara, Saar, Kim en Helena, met jullie vormsel. Jullie zijn met de olie gezalfd tot christen. Olie mengt zich met wat goed is, olie dringt diep door, net zoals geloof, tot in het hart.
Het vuur van ons geloof heeft veel zuurstof nodig en slechts een beetje olie om te blijven branden. Wij nodigen jullie van harte uit om naar de Plus te komen en zo ‘bij te tanken’ om het vuur van het geloof brandend te houden in jullie hart.”
Als catechisten staan we helemaal achter deze wens.
Proficiat Saar, Kiara, Helena en Kim.

De catechisten : Chris, Marleen, Jos, Christiane, Sarah en Claire