Oktober, maand van de Rozenkrans

In oktober is er een bijzondere aandacht voor en oproep tot het bidden van de rozenkrans. Aan de oorsprong hiervan ligt het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans dat sinds 1571 op 7 oktober wordt gevierd.

 

Misschien vraag je je af: waarom bidden tot Maria als we ook meteen tot God kunnen bidden? Zou Maria de snelste weg kunnen zijn om tot Jezus te komen, Hij die de deur is waardoor we tot de Vader komen? Maria is een liefhebbende en zorgzame moeder die ons wil helpen om tot haar Zoon te komen. Zij vraagt geen ingewikkelde gebed, geen onmogelijke boetedoening, enkel het bidden van de rozenkrans.

 

Het rozenkransgebed of de ‘Paternoster’ ontstond in kloosters, waar elke week alle 150 psalmen werden gebeden. Voor niet religieuzen werden deze vervangen door 150 keer het Onze Vader te bidden. En, voor de oplettende lezer: Paternoster betekent in het latijn…… Onze Vader!
De rozenkrans die we nu bidden ontving H. Dominicus Guzman als geschenk van Maria in de 12 e eeuw. Sindsdien wordt het Ave Maria (Weesgegroet) en het Paternoster (Onze Vader) gebeden bij elk van de kralen. Deze gebeurtenis wordt verbeeld in een beeldengroep te vinden in de Sint-Martinuskerk te Sint-Martens-Bodegem. Ga gerust eens kijken, de kerk is elke zondag open. H. Dominicus en zijn orde, de dominicanen, moedigden het bidden van de rozenkrans aan. Ze verbonden dit bidden met het overwegen van momenten uit het leven van Jezus en Maria: de zogenaamde 20 ‘mysteries’ of geheimen. De rozenkrans wordt hierdoor weleens de samenvatting van het evangelie genoemd. Elk geheim wordt overwogen bij het bidden van 10 weesgegroetjes (een tientje). Tijdens het bidden van steeds dezelfde woorden kan er stilgestaan worden bij gebeurtenissen uit Jezus’ leven. Zo ontdekken we de waardevolle boodschap die ze in zich dragen over het leven, de liefde en Gods droom voor de wereld!
Het kralensnoer, dat we zoals het gebed de rozenkrans noemen, bestaat uit kraaltjes en elk kraaltje staat voor een gebed: door met de vingers van kraaltje naar kraaltje te schuiven houden we als het ware de tel bij en doen we precies het aantal gebeden dat nodig is.

 

Het Onze Vader is het gebed dat Jezus aan zijn leerlingen leerde toen ze Hem vroegen hoe ze moesten bidden. Maar wist je dat het Weesgegroet ook de bijbel citeert?
Het Weesgegroet zoals wij dat nu kennen is in verschillende fasen gegroeid. Het bestaat uit drie delen.
• Het eerste deel is de begroeting van Maria door de engel die de boodschap brengt dat zij de moeder van de Verlosser zal worden: Ik groet u, gezegende, de Heer is met u (Lucas 1:28).
• Het tweede deel is ontleend aan wat Elisabet zegt tegen Maria, wanneer zij haar begroet bij haar bezoek: Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot
(Lucas 1:42). De naam Jezus werd hier in de 13e eeuw aan toegevoegd.
• Het derde gedeelte van het gebed komt uit de traditie. De titel ‘Moeder van God’ is door het Concilie van Efeze in 431 goedgekeurd. Rond de zestiende eeuw (Concilie van Trente) is dit laatste deel officieel toegevoegd: Heilige Maria, moeder van God, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood.

Merk jij ook dat we niet ‘tot’ Maria bidden, maar haar vragen ‘voor ons’ te bidden?
Wij bidden het zo:
Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met U. Gezegend zijt Gij boven alle vrouwen en gezegend is de vrucht van uw lichaam, Jezus. Heilige Maria, moeder Gods, bid voor ons, arme zondaars, nu en in het uur van onze dood. Amen.

 

Elke zondag van oktober bidden we een tientje. Dit jaar overwegen we de droevige mysteries.
We beginnen op zondag 6 oktober met de twee eerste mysteries (omdat er slechts 4 zondagen in oktober zijn) – en eindigen op zondag 27 oktober met het vijfde mysterie. We bidden een kwartiertje voor de vieringen:

9.15 u. in de Sint-Gertrudiskerk te Sint-Gertrudis-Pede

10.45 u. in de Sint-Ambrosiuskerk te Dilbeek

 

Op de website en in het parochieblad verschijnen elke week de mysteries met een korte overweging van die zondag zodat we samen – in de kerk en thuis – een tientje kunnen bidden.

Jij doet toch ook mee?