eerste communie 2019

De eerste communie: de kinderen op zoek naar Jezus… en Jezus wacht de kinderen op.

De zes communicantjes van onze zone waren op hun paasbest uitgedost voor deze grote dag. Achteraan in de kerk wachtte mijnheer pastoor ze op en werden ze verwelkomd. Achteraan is ook de beste plaats om op te kijken naar de vele dikke pilaren die in de kerk staan. Ze ‘reiken’ omhoog en ‘vertakken’ als een boom bovenaan, tegen het gewelf. Daar vinden de ‘takken’ elkaar en zijn ze in elkaar verstrengeld. Als we dit zelf nadoen, strekken we onze handen boven ons in de lucht, waar ze elkaar raken en ‘verstrengeld’ worden. En kijk, dan zijn je handen klaar om te bidden…

Door de mooie middengang tussen de hoge pilaren bracht de pastoor de kinderen naar voor. Op de eerste rij konden ze alles goed volgen. En daar kregen ze het verhaal van Zacheus te horen. Zacheus wist dat Jezus in de buurt was en hij wou Jezus graag zelf eens zien. Maar Zacheus was klein van gestalte, maar ietsje groter dan de communicantjes, en dus kon hij niets zien omdat er al veel te veel volk voor hem stond. Hij zag echter een vijgenboom en klom daar in. Nu zat hij pal boven de weg waar Jezus voorbij zou komen. Hij zat ook goed weggestopt want de bladeren van de vijgenboom zijn groot en prima om jezelf er achter te verstoppen. Toen Jezus onder de boom stond, keek Hij omhoog. Hij hield veel van de vruchten van de vijgenboom, de lekkere vijgen. Maar een vijg zag niet, enkel Zacheus. Hij riep Zacheus en vertelde hem dat hij graag bij hem thuis zou langskomen. Zacheus werd hier heel gelukkig van.
De pastoor vertelde ook dat hij in de kerk eens een grootmoeder met haar kleinzoon tegenkwam. Het was een gewone dag en de kerk was verder leeg. De grootmoeder vertelde dat ze graag Jezus aan haar kleinzoon wou laten zien. Het kind vroeg aan de pastoor waar Jezus was want hij had Hem nog niet gezien. De pastoor antwoordde dat Jezus zich niet zomaar laat zien. Je moet er een beetje voor zoeken en naar uitkijken. Net zoals Zacheus op de uitkijk stond.

Rond het altaar mogen de communicantjes de zegening van brood en wijn meemaken. Natuurlijk willen ze graag een hostie ontvangen. De hostie is rond zodat ze ons doet denken aan het gezicht van Jezus. Wij kijken naar Jezus maar er is meer. Jezus kijkt ook naar ons . Hij wil heel graag altijd dicht bij jou zijn, ook als jij er niet aan denkt.
Door samen met onze gelovige gemeenschap hun eerste communie te vieren, hopen we dat de kinderen langzaam ontdekken wie Jezus is, dat Hij ons steeds nabij is en dat de liefde van de Heer ons vreugde en kracht geeft. Altijd weer.

Met het liedje ‘Ga in vrede, ga in liefde, ga in de kracht van onze Heer’ sloten we deze bijzondere viering dan ook gepast af. Op zondag 23 juni hopen we de kinderen terug te zien om samen Sacramentsdag te vieren.