Elk jaar op zaterdag voor de eerste zondag van de advent maken de catechisten samen met de kinderen en al wie dat graag wil een adventskrans. Dit kon nu niet. Daarom plaatsten we een filmpje waarin we tonen hoe een adventskrans gemaakt wordt en vertellen we waar het gebruik vandaan komt. We nodigden iedereen uit om een foto van de zelfgemaakte adventskransen door te sturen. Terwijl je kijkt naar deze kransen lees je misschien wel graag waarom we dit elk jaar opnieuw doen.
Vroeger dachten de volkeren uit het Noorden dat de zon hen aan het verlaten was op het einde van het jaar. Het werd erg donker en ze wisten niet zeker of de zon nog zou terugkomen. Daarom maakten ze grote wielen uit hout, die ze in brand staken en zo van de berg lieten rollen. Het was een spelletje waarmee ze de zon uitnodigden: “Hé, kom je terug, doe je mee?” En de zon kwam terug, elk jaar opnieuw. Voor Christenen is Jezus het licht. Daarom maken we adventskransen bij het begin van het nieuwe kerkelijk jaar. Het zijn groene kransen met kaarsen erop. Bij het aansteken van die kaarsen vragen we week na week tot Kerstmis: “Heer, kom je in mijn leven?”
Het aansteken van de kaarsen doen we niet zomaar. We steken elke week één kaars meer aan. We steken ze tegenover elkaar aan, alsof we een kruisteken maken.
We weten ondertussen dat het vuur op de houten wielen van onze voorouders de zon niet kon verleiden. Wij weten overigens dat de zon sowieso terug dichter bij de aarde komt. Het is ook goed om te weten dat God al evenmin ooit ver weg is. Zelfs niet het ene moment verder dan het ander: Hij is er gewoonweg altijd. Dat is nu eenmaal wat God doet
Het woord ‘advent’ is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe.
Maar zoals zoveel zal ook de advent dit jaar anders dan anders zijn maar de advent in deze coronatijd biedt ons een kans.
We kunnen niet naar de kerk komen, we kunnen wel tot onszelf komen en daar wacht God op ons.
De advent is een tijd van verwachting. Wij zien uit naar Kerstmis .
God wacht ook op ons tot wij ons hart, ons innerlijk, voor Hem willen openen. Of liever: tot we ontdekken dat Hij er al is, tot we ontdekken dat Jezus ook in ons wil geboren worden.
De advent zal anders zijn dan anders, Kerstmis zal anders zijn dan anders. Maar “Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid” (Hebreeën 13,8).
“Hij is een licht voor onze ogen, Hij is een feest voor ons hart” zingen we in de paaswake. Maar dat geldt ook op Kerstmis. En ook in deze coronatijd.
Ook al zullen we weinig samen kunnen feesten, in ons hart wacht ons een feest.
1ste zondag van de advent 29 november 2020
Verwachten door Sela
2de zondag van de advent 6 december 2020
We staken zopas de tweede kaars aan op onze adventskrans en we kijken nog even niet naar de volgende kaarsen. We kijken ook niet echt meer naar de eerste: we kijken naar twee kaarsen.
Is het een dubbel? Ja, en dat legt een accent: de advent is nu zeker begonnen. Je zou mogen zeggen: het is advent en advent – zoals er pijn is en smart, zoals er blijdschap is en vreugde, zoals er verwachting is en hoop, zoals….
Is het een paar? Ja, en dat wijst op een eenheid, die meer is dan één plus één: een appel en een peer vormen geen paar, maar een linker- en een rechterschoen wel. Je zou mogen zeggen: het is nu meer advent – zoals één van een paar mensen meer is dan gewoon één iemand, zoals…
Is het een tegenstelling? Ja, en dat zorgt voor een contrast: de eigen aard of het verschil van die twee zondagen komt duidelijker uit. Je zou kunnen zeggen: de eerste zondag heet Levavi, want toen zijn we vol verwachting recht geveerd, de tweede zondag heet Populus meus, want nu is duidelijk dat we de komst van de Heer verwachten – zoals je makkelijk uitlegt wat mannelijk is door het te vergelijken met iets vrouwelijks, zoals.…
Is het een symmetrie? Ja, en dat staat chic, voornaam en plechtig: de ene houdt de ander in evenwicht. Je zou kunnen zeggen: de tweede zondag is niet gewoon de volgende, maar staat met zijn eigenheid tegenover de eerste – zoals er een juiste verhouding is tussen de ene en de andere getuige bij een huwelijk, tussen de beide torens bij de Brusselse kathedraal of bij de Notre Dame in Parijs, zoals…….
Heer, wijs mij de weg door Sela
3de zondag van de advent 13 december 2020
4de zondag van de advent 20 december 2020